elke-week-nieuw.nl

Voor Nieuws, Trends & Tips

Nieuws

Sinterklaas, het leukste feest van het jaar (Lezen voor 18+)

Sinterklaas

Sinterklaas is een feest voor jong en oud. Kinderen kijken weken lang uit naar de komst van de goedheiligman in Nederland. Daarna wachten de kindjes met een kloppend hart tot het heilige avondje is gekomen. Stiekem genieten de ouders evenveel mee. Pepernoten liggen al vanaf augustus in de winkels en de Sinterklaas versiering kun je overal krijgen. Maar wat maakt dit feest nou zo bijzonder?

De goedheiligman

Voor velen heeft Sinterklaas een uitstraling waar men tegenop kijkt. Zwarte pieten zijn over het algemeen een stuk toegankelijker, waar Sinterklaas gezien wordt als de koning van het hele feest. Ook ik ben opgegroeid met de gedachte dat Sinterklaas bestaat en je daadwerkelijk in de zak mee naar Spanje genomen kan worden. Tot voor kort wist ik überhaupt niet dat Sinterklaas helemaal niet uit Spanje komt, maar uit Turkije. In Nederland komt het Sinterklaasfeest naar alle waarschijnlijkheid voort uit een stripboek over Sint Nikolaas en zijn knechten. In de rest van Europa wordt Sinterklaas gevierd als Sint-Nicolaasdag. Oorspronkelijk heeft Nicolaas van Myra, de bisschop van Myra, Turkije, ervoor gezorgd dat wij vandaag de dag het mooiste feest van het jaar mogen vieren. Zoek maar eens naar de bisschop van Myra en je zult zien dat hij overeenkomsten heeft met de Sinterklaas zoals wij hem vandaag de dag kennen. Al sinds de middeleeuwen wordt Sinterklaas in Nederland en België gevierd. De afgelopen decennia is het feest alsmaar blijven groeien en daarmee één van de populairste feesten van het jaar.

Pakjesavond

Er zijn verschillende manieren om het Sinterklaasfeest te vieren. Weken voorafgaand aan het heilig avondje kunnen kinderen hun schoen zetten in de hoop er een kleinigheidje voor terug te krijgen. Traditioneel wordt er op pakjesavond aangeklopt en staat er een grote zak met pakjes klaar voor de deur. De pakjes zijn geselecteerd met behulp van de lijstjes die de kinderen in hun schoen hebben gelegd. Naarmate de kinderen ouder worden, en het besef is doorgedrongen dat het al die tijd één groot goedbedoeld leugen was, worden er surprises gemaakt. Je trekt een lootje en maakt een surprise voor het familielid dat op het getrokken lootje staat. Deze surprises kunnen bijvoorbeeld betrekking hebben op een gebeurtenis of een hobby in het leven van de desbetreffende persoon. Een variant op de pakjesavond is het dobbelspel. De bedoeling van het dobbelspel is dat men een aantal kleine cadeautjes koopt en middels een dobbelsteen bepaald bij wie die cadeautjes terecht zullen komen. Al deze varianten samen maken het Sinterklaasfeest, het leukste feest van het jaar.

Geef een reactie

Thema door Anders Norén