Voor Nieuws, Trends & Tips

Nieuws

Een elektrische fiets moet voldoen aan voorwaarden

elektrische fiets

Als je in het bezit bent van een elektrische fiets, dan wil je natuurlijk wel veilig deel kunnen nemen aan het verkeer. Juist daarom is het goed om je wat meer te verdiepen in de wetten en regels die opgesteld zijn voor het fietsen op een aangedreven fiets. Als het gaat om een standaard aangedreven e-bike, dan kun je dezelfde regels hanteren die ook gelden voor een normale fiets. In dat geval moet een fiets met trapondersteuning echter wel aan een aantal voorwaarden en kenmerken voldoen. Hierbij kun je denken aan de aanwezig ondersteuning tijdens het trappen, en dat de motor een vermogen mag hebben van maximaal 250 watt. Ook moet de ondersteuning automatisch uitschakelen als er een snelheid van 25 kilometer per uur wordt behaald. Als een elektrische fiets voldoet aan al deze kenmerken dan gelden hiervoor dezelfde wetten en regels als voor een normale stadsfiets.

De regels voor een elektrische fiets

Het dragen van een helm is op een standaard elektrische fiets vooralsnog niet verplicht. Natuurlijk draagt dit wel bij aan jouw veiligheid dus het dragen van een helm op een elektrische fiets is aan te raden. In Nederland heb je bovendien geen rijbewijs nodig om een e-bike te mogen besturen. Daarnaast zit er geen minimum leeftijd gebonden aan het fietsen op een elektrische fiets. Omdat de fiets begrensd wordt bij een snelheid van boven de 25 kilometer, heeft de aangedreven fiets dan ook geen kenteken nodig. Uiteraard moet je wel op de daarvoor bestemde fietspaden blijven en altijd rekening houden met andere deelnemers aan het verkeer. Wel is het een slimme keuze om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten voordat je met de elektrische fiets de weg op gaat. Mocht er een ongelukje gebeuren, ben je altijd goed verzekerd.

Standaard of snelle elektrische fiets

Hoewel de naam misschien overeenkomst, gelden er voor snelle elektrische fietsen, of ook wel speed pedelecs genoemd, andere wetten en regels. De maximumsnelheid voor deze fietsen ligt met 45 kilometer per uur dan ook een stuk hoger. Deze fietsen moeten voorzien zijn van een kentekenplaat en een achteruitkijkspiegel. Daarnaast mag de motor van een snelle elektrische fiets of speed pedelec niet hoger zijn dan tussen de 250 en 4.000 watt. Daarnaast is het dragen van een helm verplicht en moet je 16 jaar of ouder zijn. Ik hoop je hiermee genoeg te hebben geïnformeerd. Bij deze wil ik je bedanken voor het lezen van mijn blog.

Geef een reactie